Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

 

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι και αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί σε διατεταγμένη υπηρεσία, ικανοποιώντας τις επιταγές του κεφαλαίου σε κάθε τομέα της οικονομίας, της καθημερινής ζωής.  Η υγεία, η μετατροπή της σε εμπόρευμα, η πλήρη ιδιωτικοποίηση της και η απρόσκοπτη καπιταλιστική ανάπτυξη της αποτέλουν έναν από τους κρυφούς της πόθους. Και αν η πανδημία έχει βάλει ένα προσωρινό φρένο στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, η στόχευση αυτή προχωράει σε άλλους τομείς της υγείας. Τελευταίο παραδείγμα, η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μονάδων αιμοκάθαρσης να στελεχώνουν τις μονάδες τους με παθολόγους και καρδιολόγους αντί για νεφρολόγους, μια τροπολόγια με προφανή στόχο να διευκολύνει τους κλινικάρχες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε για το καθεστώς με τις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης. Οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης δέχονται ασθενείς αιμοκαθαιρόμενους με ασφάλεια, των οποίων το κόστος της θεραπείας πληρώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. Πρακτικά μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, των οποίων η κερδοφορία είναι εξασφαλισμένη από το κράτος. Για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία αυτών των μονάδων τα τελευταία χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού, μειώνοντας τον αριθμό των νεφροπαθών που εξυπηρετούν. 

Οι ιδιοκτήτες μονάδων αιμοκάθαρσης, με την εξασφαλισμένη κερδοφορία, έχουν καταφύγει σε έναν ανταγωνισμό χωρίς προηγούμενο. Ανοίγουν συνεχώς καινούριες μονάδες, σε πολλές περιοχές περισσότερες από όσες χρειάζονται. Ο αριθμός των νεφρολόγων που υπάρχουν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων, όχι όμως και τις ανάγκες των ιδιοκτητών μονάδων αιμοκάθαρσης. Οπότε η απάντηση της κυβέρνησης, σε άγαστη σύμπνοια με τους κλινικάρχες είναι το άρθρο 39 του 4771/2021. Σ’ αυτό το άρθρο δίνεται στους κλινικάρχες η δυνατότητα αντί για νεφρολόγο να προσλάβουν παθολόγο ή καρδιολόγο με τρεις μήνες εκπαίδευσης σε ιδιωτική ή δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης, για να δουλεύει στη μονάδα του.

Αυτή η τροπολόγια είναι ένα δωράκι στους κλινικάρχες για να συνεχίσουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη, βάζοντας όποτε θέλουν όποιον θέλουν να δουλεύει στη μονάδα, θυσιάζοντας την υγεία των ασθενών. Η νεφρολογία είναι η ειδικότητα που εξειδικεύεται στη μελέτη της φυσιολογίας και της παθοφυσιολογίας του νεφρού, του πως τα συστηματικά νοσήματα προσβάλλουν το νεφρό, πως τα νοσήματα του νεφρού τα υπόλοιπα συστήματα και πως εξασφαλίζεται η καλύτερη πορεία του νεφροπαθούς ασθενούς, αιμοκαθαιρόμενου ή μη. Αυτή η εκπαίδευση δεν μπορεί να συγκριθεί με τρεις μήνες εκπαίδευσης σε κάποια μονάδα (που δε διευκρινίζεται πως και που) ενός γιατρού που έχει ειδικευθεί σε άλλο τομέα της ιατρικής.

Συνέπεια αυτού θα είναι να δημιουργηθούν μονάδες δύο ταχυτήτων, ανάλογα με τον αριθμό των νεφρολόγων που θα έχουν και κατά συνέπεια ασθενείς δύο ταχυτήτων. Πρακτικά θα τεθούν ακόμα πιο έντονα ταξικά κριτήρια στην αιμοκάθαρση, καθώς οι μονάδες που δε θα βρίσκουν νεφρολόγους είναι αυτές της επαρχίας και των πιο υποβαθμισμένων περιοχών. Η ποιότητα της θεραπείας που θα λαμβάνουν οι ασθενείς αυτών των μονάδων θα πέσει, τόσο με άμεσες όσο και με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία τους.

Τελικά για άλλη μια φόρα ανοίγεται μπροστά μας το αυτονόητο: Η υγεία δε γίνεται να είναι εμπόρευμα, όταν εμπορευματοποιείται τότε ο ανταγωνίσμος οδηγεί άμεσα στην υποβάθμιση της, πλήττοντας τους πιο αδύναμους. Σαν ενώτικο κινήμα για την ανατροπή θεωρούμε ότι πρέπει:

·        Να ενισχυθεί το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα της χώρας. Η θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας είναι η μεταμόσχευση νεφρού

·        Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες αιμοκάθαρσης σε προσωπικό και υποδομές ώστε να εξυπηρετούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό αιμοκαθαιρόμενων ασθενών – Να ανοιχτούν δημόσιες μονάδες αιμοκάθαρσης σε περιοχές που δεν υπάρχουν (για παράδειγμα νησιά)

·        Να αποσυρθει το άρθρο 39 του νόμου 4771/2021. Στις μονάδες αιμοκάθαρσης να δουλεύουν οι γιατροί που είναι ειδικευμένοι σε αυτό τον τομέα, οι νεφρολόγοι. Αν το κράτος θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη σε νεφρολόγους να δώσει κίνητρα σε νέους γιατρούς να ακολουθήσουν την ειδικότητα αυτή ή να δώσει τη δυνατότητα σε ήδη ειδικευμένους γιατρούς να ειδικεύτουν και στη νεφρολογία ακολουθώντας το πλήρες πρόγραμμα της  (2 έτη εκπαίδευσης στην παθολογία, τέσσερα στη νεφρολογία).

                             ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ