Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛ. ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, 20-3-15


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση από τη συνάντηση των Συλλόγων Ειδικευομένων Σισμανογλείου και Ευαγγελισμού με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας στις 20/03/2015.

Έγινε από μεριάς μας αναλυτική παρουσίαση των πλαισίων μας καθώς και μία σύντομη ανάλυση της συγκυρίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας συνολικότερα. Από μεριάς κου Ξανθού υπήρξε η καταρχήν διαβεβαίωση ότι σε υπερσυγκυριακό επίπεδο είμαστε σε συμφωνία ενώ περιέγραψε την κατάσταση του ΕΣΥ ως δραματική και επαπειλούμενη. Στόχος του είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα και μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς ειδικά όσοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (άποροι, ανασφάλιστοι, μετανάστες κλπ). Η πρόθεσή του είναι να μην κλείσουν άλλες κλίνες, να μην τελεσφορήσουν οι δρομολογημένες συγχωνέυσεις (π.χ. Αμ. Φλέμινγκ) καθώς και η δημιουργία νέου Υγειονομικού Χάρτη μεσοπρόθεσμα που θα επαναπροσδιορίσει τις υγειονομικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού σε ιατρούς και νοσηλευτές. 

Όσον αφορά τα αιτήματα που εκθέσαμε κράτησε την εξής στάση:
1.  Για το θέμα των δεδουλευμένων εφημεριών:  Έχει δοθεί ήδη η εντολή στα γραφεία μισθοδοσίας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων να στείλουν τα εγκεκριμένα προγράμματα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν στις επιπρόσθετες των ετών 2012,2013 και 2014 καθώς και τις απλήρωτες εφημερίες για τον μήνα Νοέμβριο του 2014 (όπου αυτός δεν έχει πληρωθεί) καθώς και τον μήνα Δεκέμβριο του 2014. Εάν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί εώς τη Δευτέρα το μεσημέρι θα προλάβουμε την ημερομηνία 13 Απριλίου, ειδάλλως πάμε για 27 Απρίλη. Θα υπάρξει προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών για παραπάνω από μία μέρα ώστε να μην υπάρξει το φαινόμενο κάποια νοσοκομεία να μην προλάβουν την προθεσμία και μείνουν εκτός πληρωμής. Με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε  στις 19/03 στόχος είναι να εξομαλυνθεί η διαδικασία πληρωμών των εφημεριών και σταδιακά να πληρωνόμαστε κάθε μήνα τις εφημερίες του προπροηγούμενου μηνός. Δεν δεσμεύτηκε παρόλα ταύτα για το πώς και πότε θα αποπληρωθούν οι μήνες από Γενάρη του 2015 και μετά. Πρόθεσή του είπε είναι να κανονικοποιηθούν οι αποπληρωμές των εφημεριών ώστε να ασχοληθεί επιτέλους το Υπουργείο με τα συνολικότερα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ
2.  Για το θέμα των παρατάσεων και ειδικά των συναδέλφων που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις: Μας έδειξε προπαρασκευαστικό κείμενο που το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί πιθανότατα στα πλαίσια νομοσχεδίου το οποίο δίνει σε όλους (τόσο σε αυτούς που έχουν οργανική όσο και σε αυτούς που έχουν προσωποπαγή θέση) τη δυνατότητα παράτασης 4 εξαμήνων.
3.  Για προσλήψεις προσωπικού:   
·     Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση συνολικά για στελέχωση του Δημόσιου Τομέα όπου θα αφορά και το ΕΣΥ και συγκεκριμένα υπολογίζει για 3300 θέσεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
·     Ειδική μνεία έκανε για τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ ως κρίσιμα τμήματα που χρήζουν άμεσης ενδυνάμωσης. Ειδικέ για τα ΤΕΠ είναι σε συζήτηση με τον καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής στο Ηράκλειο τόσο για αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους όσο και για ενέσεις ενδυνάμωσής τους.
·     Δεσμεύτηκε για άμεσο διορισμό όσων κρίσεων εκκρεμούν από το 2009
·     Επικουρικοί: α. επιπλέον 300 για φέτος
                            β. θα γίνουν τα επικουρικά 3ετή για άγονα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 2ετή για την υπόλοιπη επικράτεια (με ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό των αγόνων ζωνών)
                            γ. θα αλλάξει και ο τρόπος προκήρυξης των επικουρικών και θα γίνεται με ενιαία λίστα πιθανώς κατά τα πρότυπα της προκήρυξης των αγροτικών ιατρείων
·   Συνολικά τα κενά του ΕΣΥ σε ιατρούς υπολογίζονται σε 20.000
4.  Για εφημερίες Πνευμονολογικών και Ψυχιατρικών κλινικών: εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινάει συζήτηση με νέο διοικητή ΥΠΕ ώστε να κανονικοποιηθούν οι ανωτέρω εφημερίες
5.  Για Διοικητές Νοσοκομείων: δεν μπορούν να αλλάξουν απλά με παραιτήσεις, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να αλλάξει συνολικά η δομή της διοίκησης των Οργανισμών σε κατεύθυνση εκδημοκρατισμού τους. Άμεσα θα αλλάξουν τα ορισμένα από το Υπουργείο μέλη των Δ.Σ.

Μαρούσι 21/03/2015
                                      Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Σισμανογλείου (τηλ. επικοινωνίας 6984767771)
                                      Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Ευαγγελισμού  (τηλ. επικοινωνίας 6977388881)